2016-01-05: Allmän information om ändringar

Vi har nu byggt om och förenklat hanteringen av faktureringsmetoden avsevärt. Administratörer har fram till nu tvingats göra ett antal inställningar och anpassningar som inte varit helt intuitiva för att få det att fungera rent bokföringstekniskt.

Så här funkar det nu

Allt som krävs nu är att att man per kund väljer bokföringsmetod och nödvändiga inställningar görs då med automatik. Tidigare var man tvungen att lägga upp betalningar som separata händelser. Nu knyts istället betalningar till ursprungshändelsen, dvs själva fakturan. Eftersom man själv väljer om det är en faktura eller ett kvitto kan systemet automatiskt göra de konteringar som man tidigare var tvungen att göra via skuld- och fordranskonton. Dessa automatiska konteringar kan ändras i inställningarna.

För dig som jobbat på det "gamla sättet"

Utöver att systemet nu blivit enklare och mer intuitivt är det inget du behöver tänka på eller göra. Systemet är programmerat att konvertera över allt tidigare registrerat enligt den nya modellen. Dina gamla betalningshändelser kommer att nollas och ersättas av betalningar kopplade till ursprungshändelserna. Givetvis kommer de nollade händelserna att referera till de nya betalningarna, så spårbarheten påverkas inte. Tidigare exporterade betalningshändelsers nya betalningar kommer även de att markeras som exporterade, vilket innebär att du inte får dubbletter i bokföringen.