Konton (Kategorier)

Det är främst 6 inställningar ni behöver göra för kunden:

1. Momsperiod
  2. Företagsform
  3. Bokföringsmetod
  4. Vilka utgiftskonton kunden behöver
  5. Vilka intäktskonton kunden behöver
  6. Vilka ”betalsätt” kunden har

Gör så här:

1. Välj kund och gå till kundkortet (Se Kundkort)
  2. Fyll i momsperiod, företagsform samt bokföringsmetod.
  3. Klicka sedan på knappen ”ändra i nytt fönster” för utgiftskontogrupp

så kommer du till denna vy

TIPS!

Du kan välja att skapa ”utgiftskontogrupper, intäktskontogrupper” o.s.v. som du sedan kan välja återkommande när du tycker att du har en kund vars verksamhet passar i en grupp du redan sparat. Vår rekommendation är att försöka ha enhetliga och anpassade kontogrupper för specifika branscher t ex IT-konsult-kontoplanen, Frisörkontoplanen o.s.v. Vi rekommenderar också att försöka hålla ner antalet konton.

De konton du skapar här är de konton som er kund får som alternativ i appen under ”Kategorier”. Är det för många så kan det kanske bli förvirrande.

1. Till att börja med föreslår jag dock att ni skapar kontoplanerna manuellt för att se vad kunden tycker o.s.v. Så här gör du:
    1. Fyll i det kontonummer du vill ha med i rutan för ”Konto”. T ex 5611 (drivmedel).
    2. I rutan för ”Namn” skriver du in namnet på kontot. Eftersom det är just detta ”namn” som kunden kommer att se som ett alternativ i appen (kunden ser inte själva kontonumret) – kan du välja något som kanske passar kundens språkbruk bättre t ex istället för ”Drivmedel” kan ni skriva ”Soppa till kärran”.
    3. Klicka sedan på den gröna knappen ”Skapa nytt utgiftskonto”
    4. Sedan upprepar du detta till dess att tillräckligt med konton finns upplagda och sedan klickar du på den blåa knappen ”Uppdatera utgiftskontogrupper”.
  2. Därefter klickar du på fliken för ”Intäktskonton” och gör på samma sätt med ”Intäktkontogrupper.
  3. Därefter klickar du på fliken för ”Betalkonton” och gör samma sak. Det är dessa alternativ kunden kommer att få när de väljer betalssätt. Det är bra att få dessa alternativ på ett bra sätt då det sedan underlättar för er vid avstämningsarbetet.

NU ÄR DU KLAR – och – KUNDEN KAN BÖRJA ANVÄNDA APPEN FULLT UT!